Etanat

Kuorelliset etanat ovat valloittaneet joinakin aiempina vuosina Puolarmaarin puutarhoja. Etanat pitävät avokomposteista sekä kasvi- ja risukasoista, joihin ne kaivautuvat munimaan. Ne talvehtivat maan alle kaivautuen tai vanhoissa myyränkoloissa. Auttaisiko kompostikasojen möyhintä ennen pakkasia?

Etanat kannattaa hävittää heti, kun niitä näkee, jotta ne eivät pääse leviämään. Poiskerätyt etanat tulee laittaa talousroskien joukkoon muovipussissa, ei siis kompostiin muiden etanoiden ravinnoksi.

Kanadanpiisku

Kanadanpiisku on levinnyt viime vuosina runsaasti ojanvarsille ja puutarhoihin. Se leviää sekä juurakosta että siemenistä. Jotta kanadanpiiskun leviämistä pystytään rajoittamaan, sen kukinto pitää leikata pois kukinnan jälkeen tai nyhtää koko kasvi pois.

Karhunkierto

Kierokasvit valloittavat pensasaitoja myös Puolarmaarissa. Kylätuvan orapihlaja-aidassakin kasvaa ilmeisesti karhunkiertoa, joka on isokukkainen. Se tukahduttaa aikanaan kasvuston ja leviää pienistäkin juurenkappaleista ja siemenistä. Yritetään yhdessä estää sen leviäminen!

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kierrot

Lehtokotiloiden biologiaa

Metsäkauriit

Metsäkauriit ovat asettuneet Espoon keskuspuistoon, eikä niitä voi häätää mitenkään pois. Puutarhuri ei ole ilahtunut kasveja syövistä kauriista. Mitä tehdä? Puutarhurin ainoa mahdollisuus on suojata kasvustonsa kauriilta. Kasvimaan ympärillä oleva riittävän korkea verkkoaita on varmin suoja.

Kertokaapa, mitä kauriit syövät ja minkälaisia suojasysteemejä olette kehittäneet. Ainakin kokemusta on, että talviaikaan niille kelpaavat tuijat.