Etanat kesällä 2013

Kuorelliset etanat ovat valloittaneet tänä kesänä Puolarmaarin puutarhoja. Viime vuoden sateinen kesä ja hyvä lumisuoja talvella edisti niiden lisääntymistä. Etanat pitävät avokomposteista, kasvi- ja risukasoista, joihin ne kaivautuvat munimaan. Ne talvehtivat maan alle kaivautuen tai vanhoissa myyränkoloissa. Auttaisiko kompostikasojen möyhintä ennen pakkasia?

Nyt kannatta hävittää etanoita heti, kun niitä näkee, kerätä pois ja tappaa vaikkapa kiehuvalla vedellä ja heittää raadot talousroskiin, ei kompostiin muiden etanoiden ravinnoksi.

Rautasulfaattirakeita voi heitellä kostealle maalle, jos vaikkapa tehoaisi. Etanoiden pitäisi syödä rakeita ja sitten kaivautua maan alle pois näkyvistä. 

Kanadanpiisku

Kanadanpiisku on alkanut levitä viime vuosina rusnsaasti ojanvarsille ja puutarhoihin. Se leviää juurakosta ja siemenistä. Kukinto pitää leikata pois kukinnan jälkeen tai nyhtää koko kasvi pois. Ilman rajoitusta se tulee leviämään joka paikkaan kylässämme.

Karhunkierto

Kierokasvit valloittavat pensasaitoja Puolarmaarissa. Kylätuvan orapihlaja-aidassakin kasvaa ilmeisesti karhunkiertoa, joka on isokukkainen. Se tukahduttaa aikanaan kasvuston ja leviää pienistäkin juurenkappaleista ja siemenistä. Yrittäkää estää sen leviäminen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kierrot

Lehtokotiloiden biologiaa

Metsäkauriit

Metsäkauriit ovat asettuneet Espoon keskuspuistoon, eikä niitä voi häätää mitenkään pois. Puutarhuri ei ole ilahtunut kasveja syövistä kauriista. Mitä tehdä? Puutarhurin ainoa mahdollisuus on suojata kasvustonsa kauriilta. Kasvimaan ympärillä oleva riittävän korkea verkkoaita on varmin suoja.

Kertokaapa, mitä kauriit syövät ja minkälaisia suojasysteemejä olette kehittäneet. Ainakin kokemusta on, että talviaikaan niille kelpaa tuijat.